2011. április 20., szerda

ÁSZokat és vezetőket találni vagy képezni kell?

Van egy video, amivel néhány hete a Facebookon találkoztam, és nagyon sokan rendkívüli hatást tulajdonítanak neki. Mert további erőt ad nekik abban, hogy tovább folytassák a jelöltkutatást, mert egyszer (majd többször), úgyis találkoznak olyan emberrel, aki nagyon sikeres üzletépítőjük lesz.

Nekem is nagyon sok szempontból tetszett ez a videó, mert szórakoztató, és talán fel is dob a hangulata. Mégis nekem kicsit erős  a stílusa, és valahogy még sem értek egészen ezzel egyet.

De nézzétek meg először Ti is, és utána folytatjuk.




Néhány nappal később a Facebookon nagyon sokan dicsérték a videót, de volt egy valaki, a saját szponzorom, aki őszintén meg merte mondani a véleményét róla:

"Ez az a tipikus parasztvakítás, amitől az emberek menekülnek. A technika neve pedig az un. sárdobálás. Ha elegendő sarat dobsz fel egy falra, előbb-utóbb marad fent belőle valamennyi. Én személy szerint hiszem azt, hogy a 4-esekből, 7-esekből kiváló ÁSZOKAT lehet képezni, persze az ezzel járó hatalmas munkát és rengeteg időt nem sokan vállalják. Csak meg kell tanítani őket arra, hogy a pakli nagyobbik részével érdemes foglalkozni, mert ha csak ászokat keresünk, bizony felkopik az állunk..."


Egyik kedves csapattársam azonban így látta: 
"Értem, miről beszélsz, Laci. De én másképp olvasom/hallom, amit mond. A hetesek vagy négyesek itt mindössze más lapok, nem gyengébbek, nem kevesebbet érnek. Ők azok, akiknek se kedve nincs ehhez, se érzéke, vagy csak nem látja meg benne a lehetőséget. Őket kár lenne nyaggatni, erőltetni. Az a lényeg, mikor ÁSZokat keresünk, az nem azt jelenti, hogy kiválókat, hanem akik érdeklődnek, akarják. Nem jobbak abszolút értékben bárkinél, hanem alkalmasabbak erre. Motiváltak, és már csak a tudás kell hozzá.
Igazad van abban, hogy képezni lehet, de csak azt, aki érdeklődik! Egy mondás jut róla az eszembe: "Levezetni a lovat a folyóhoz, az nem nagy ügy, de rávenni, hogy háton ússzon, az már valami!" :) És ha már az állatos hasonlatoknál tartunk: a delfin állítólag abban különbözik a többi idomítható állattól, hogy csak addig van gond vele, amíg megérti, hogy mit akar tőle az ember, mit kell neki csinálni. Onnan kezdve örömmel gyakorolja a mutatványt. :) Vagyis visszatérve a kártyás hasonlatra, az ÁSZok olyan emberek, akiket érdekli, amit mondani akarsz, amit tenni és tanulni lehet, és örömmel tanulnak, magukat motiválják."


Számomra is ez lesz a jelentése az ÁSZoknak, de a videóban nem egészen erről volt szó...



Orsy Laci újabb véleménye:
"A Játék neve, amit ezen az asztalon játszanak: hálózatépítés. A hálózatépítés nevű játékban az ÁSZOK olyan emberek, akik a közvetlen segítséged nélkül is felépítik a saját hálózatukat - ez el is hangzik a felvételen. Sokan (a sárdobálók) sorra léptetik be az új tagokat, de nem nagyon foglalkoznak velük - jobb esetben azért mert nem tudják, hogy azt hogyan kell. Rosszabb esetben azért, mert bíznak a nagy számok törvényében (hogy előbb-utóbb bejön az ÁSZ), illetve nem vállalják a személyes képzéssel, konzultációkkal járó vesződséget. És hiába akar tanulni az illető, ha ehhez nem partner a szponzora... Ajánlom a témához: Dale Calvert: "MLM-betekintés" című könyvét. "

Kíváncsi vagyok, hogy egy igazi ÁSZ, tud-e segítséget kérni a szponzorától? Elfogadja-e a szponzora segítségét, tanítását, tanácsát? Egy igazi ÁSZ képes-e megtanítani másokat arra, hogy ők is sikeresek legyenek?

Egy igazi ÁSZ szerintem igen. Ami nem biztos, hogy pontosan megegyezik a  videóban elhangzottakkal.
S ha olyan emberekkel találkozunk, akik még nem profik minden szinten, de szívesen tanulnak, megvan a belső motivációjuk, kitartóak, és folyamatosan cselekednek, akkor ők igazi ÁSZ-ok lesznek, mert ezek a legfontosabb alapfeltételek a sikerhez.

A másik amivel nem értek egyet az az All-in. All-in Baby!
Mindent bele! Igen!
Mindent adj fel érte? NEEEM!
Szerintem az egyik legfontosabb dolog, hogy szeressük azt, amit csinálunk. Hogy örömmel végezzük a hálózatépítést. Olyan hatással legyünk ezzel környezetünkre, hogy ne elijesszük őket, hanem csak csodálkozva néznek, ezt így is lehet csinálni?
Hogy lehetne mindent beleadni/feladni, hisz hány csapattársam Anyuka, feleség... megvannak a feladataink, az egyensúlyt kell megteremteni az életterületeink között. Az üzletépítés nem mehet a szeretteink, az emberi kapcsolataink rovására. Mások munka mellett kezdik el csinálni, és hosszabb idő kell ahhoz, hogy főállást kiváltó jövedelem származzon a network marketing üzletből. Amit azonban tényleg bele kell adni, az a szabadidőnk nagy része. Én a TV-ről mondtam le teljes egészében. Sem pletykalapokat, sem romantikus könyveket nem olvasok, sorozatokat nem nézek...  Én a szabadidőmet erre szánom, (néha azért szükséges beiktatni 1-1 pihenőnapot) és örülök neki, hogy legalább ennyit megtehetek a jövőnkért. Szeretem csinálni. :-)



A legfontosabb megállapítás azonban mégis az, hogyha ÁSZokat szeretnél találni, először Neked kell azzá válnod!