2011. október 31., hétfő

Bagdi Bella és Bagdy Emőke

Mostanában e két hölgy nagy hatással van az életemre.

25-én, kedden a Nyitott Akadémia előadásának keretében mentünk négyen Budapestre -  a Balassi Intézetbe. Fodor Anikó hívott meg Bagdy Emőke és Váradi Tibor - Testi tünetek: A lélek rejtjeles üzenetei című előadására.
Bár végig jegyzeteltem, különösen az első előadást, most nem ezt szeretném megmutatni Nektek, hanem néhány pozitív gondolatot, egy kis életérzést... Valamit, ami elgondolkodtat, és rádöbbent, hogy némi odafigyeléssel, és sok-sok szeretettel, mennyire sokat tehetsz gyermekeid, párod és saját magad boldogságáért.
"A szeretet a legfőbb gyógyító erő!" 

Az agykontroll hírlevélben pedig rátaláltam Bagdi Bella egyik dalára, és jó néhányat végighallgattam. Majd egyszer csak a kettő összekapcsolódott, máris mutatom hogyan, de először kezdjük egy Bagdi Bella dallal: 



Bagdi Bella http://www.mentalfocus.hu/ oldalán találtam ezeket a videókat:
Prof. Dr. Bagdy Emőke: Miért fontosak a pozitív megerősítések az életünkben?


Prof. Dr. Bagdy Emőke: Miért vésődnek be agyunkba a megerősítések?


Prof. Dr. Bagdy Emőke: Mi a véleménye a tudománynak a pozitív megerősítésekről?


Prof. Dr. Bagdy Emőke: Hogyan vált ki a zene érzelmeket?


És akkor legyen még egy zene, aminek valóban nagyon különleges hatása van:

2011. október 6., csütörtök

Egyensúly a nők életében

Nagyon sokat foglalkoztat ez a téma mostanában: egyensúly a nők életében. Házimunka, karrier, gyerekek, párkapcsolat, emberi kapcsolatok, önmegvalósítás... Van némi gondolatgubanc a fejemben. S hogy sikerüljön megosztanom néhány ezzel kapcsolatos gondolatomat,  ebben a bejegyzésemben idézek - általam nagyra becsült személyektől is.

A legfőbb motivációm ebben az üzletben pontosan ez. Ahogy egy másik oldalamon már írtam:

"Két gyermekes Anyaként el kellett gondolkodnom azon, hogyan tovább, ha a gyerekek óvodába járnak, és nekem ismét dolgoznom kell egy "rendes állásban." Hogyan tudok karriert építeni, úgy hogy a gyerekekre is jusson elég idő, emellett pedig a Férjem, a háztartást,  és természetesen saját magam sem szeretném elhanyagolni. Vajon tényleg csak egymás rovására mehet, vagy van olyan lehetőség, amivel egyensúlyt tudok teremteni életterületeim között?!"
Ennek egy része már megvalósult, hiszen a gyerekek óvodában, én pedig itthon dolgozok az internet segítségével. Azért ez sem mindig könnyű, mert könnyen el lehet veszni a házimunkában, vagy könnyen bele lehet feledkezni a munkába, és néha kimarad az ebéd.  Mégis sokkal nagyobb könnyebbség, hogy én oszthatom be a saját időmet. Épp ezért érdemes jól megtervezni minden napot. A csapatomban vannak 1-2-3-4-5! gyermekes Anyukák is. Mi mind ebben a lehetőségben találtuk meg azt, ami segíthet abban, hogy mindenre jusson elegendő idő, bár igaz az elején ebbe még aktív munkát kell fektetni.

Egyre több olyan hölggyel találkozok, akik a gyerekek vagy a férje munkája miatt (esetleg kérésére) otthon maradt, és nem ment vissza dolgozni. De ők is többet szeretnének az élettől, annak ellenére, hogy így lehetőségük van megélni a hagyományos női szerepeket. De mégis szükségük van arra, hogy a képességeiknek megfelelően dolgozzanak, esetleg saját bevételük legyen. Ez az online vállalkozása erre is megoldást jelenthet.

Vekerdy Tamással beszélgetés (részlet) – Mit üzenne az édesanyáknak, mit tegyenek, hogy gyermekeik boldogok legyenek? – Próbálják meg jól érezni magukat, mert az nagyon fontos a gyereknek. Tudjuk, hogy a gyerekek kiszívják a vérünket, rágják a húsunkat. Ez így van, ezért meg kell néha szabadulni tőlük. Időként kell, hogy anya is szabadon lélegezzen, elmenjen a férjével vacsorázni, moziba, hogy aztán a gyerek újra egy pihentebb, rághatóbb anyát kapjon vissza. Nagyon fontos, hogy az anya jól legyen. Hogy tudjon örülni az életnek és a gyereknek, és ne csak szenvedjen tőle és a rengeteg tennivalótól. Könyörögve kérem az anyákat, hogy ne vasaljanak, mert a vasalás egy pokol. Nem lehet úgy háztartást vezetni, mint régen, amikor nagycsaládok éltek együtt, és amikor háztartási alkalmazottak voltak. Legyen rendetlenség a lakásban, legyen kedély az otthonban, lustálkodjon, pihenjen az anya. Ne adja át magát ezeknek a hajszolásoknak, amit a külvilág és nem egyszer, mi férfiak szeretnénk kipréselni a nőkből.

(Mondjuk én nem tudom, hogy van-e olyan férfi, aki tolerálni tudja a rendetlenséget otthon. Előfordul, hogy nincs mindig minden pillanatban tökéletes rend, de valóban törekedni kell rá. Épp ezért kell az egyensúly, a megfelelő arányok, hogy erre is, arra is jusson idő...)
Tegnap még rend volt. Bocsi, de lemaradtál róla. :-)

Az egyik önmegvalósító Facebook klubban egy hölgy ezt a kérdést tette fel: "Egész éjjel azon gondolkodtam, hogy lehet megteremteni az anyagi függetlenséget, hogy a házasságom harmóniában maradjon?"

És nagyon tetszett Vidi Rita válasza, amit most idemásolok: 
Átmeneti harmónia-hiány mindenhol fellép, még ott is, ahol a felek baromira nem igyekeznek előre haladni :)). Mit jelent számodra a harmónia a házasságodban? Mit jelent annak felborulása konkrétan?
Mindig gondolj arra, hogy mindig van visszaút mindenből - hídról leugrásnál persze nem jellemző :) -, és az elbizonytalanodás teljesen természetes érzés, el fog múlni.
De ezt a harmónia dolgot kéne magadban tisztába tenni, mert mondok egy példát: ha egy család csak úgy harmonikus, hogy anya a családi tűzhelyet őrzi, de közben anya másra vágyik, akkor az csak látszatharmónia, mert anya közben szenved...
Harmónia az, amikor neked is jó, meg mindenkinek, illetve úgy jó mindenkinek, hogy egy pici áldozatot mindenkinek kell hoznia, nemcsak neked...
Itt egy videó, Vidi Rita előadása: Anyai álmok valóra váltása

Sok férfi, férj... eltérően állnak ahhoz, hogyha a párjuk el kezd üzletet építeni. Még akkor is, ha nem kell bemutatókra járni, de az online munkákra is kell időt fordítani. Valóban sokkal könnyebb úgy, hogyha a párunk is csinálja, támogatja vagy legalább tolerálja az üzletünket. És azt valóban nem szabad elfelejteni, hogy ezt épp úgy értük, a családunkért is tesszük. Tehát ezek a sikerek a családunkkal, szeretteinkkel való jó kapcsolattal érnek igazán valamit. Vagyis őket épp úgy nem szabad elhanyagolni, ahogy  mindenki részéről szükséges a kompromisszum.
Gazdagmami Facebook oldalán olvastam még régebben, és le is mentettem, mert nagyon tanulságos. Ágitól nagyon sokat tanulok minden téren! :-) - Kedvenc téma, ami mindig előjön: ki hogyan oldja meg a házimunkát és a munkát egyszerre gyerekek mellett? Te hogyan oldod meg?
"A saját verzióm (Vida Ágnes):
- a házimunkát a szükséges létminimumra szorítottam (egy kisgyerekes családban úgyis mindig kosz és rendetlenség van, felesleges szélmalomharc ez ellen napi szinten küzdeni :)). 
(Én is úgy érzem, hogy a házimunka sziszifuszi munka, minden nap ugyanaz, vagy naponta többször. Folyamatos rendrakás, mosás, főzés, mosogatás, teregetés... És a gyerekek ellátása. Viszont nagyon jó érzés a rend, vagy inkább alapfeltétel a jó közérzethez . Tehát a cél az, hogy ebben is megálljam a helyem. A egyensúly csak így lesz meg.)
- a bevásárlást és a többit nagyon szervezetten csináljuk, nincs olyan, hogy "még el kell szaladni, mert elfelejtettünk cicakaját venni", van viszont egy jegyzettömb a hűtőn, ahova azonnal felvésem, ha valami kifogyott, így még bevásárlólistát se kell írni,
- a gyerekekkel közösen főzök, erre nem a drága munkaidőt pocsékolom (viszont már mind a kettő fejből tudja a palacsinta receptjét, sőt a nagyobbik tanácsokat adott a mamának arról, hogyan kell húslevest főzni :))
- amikor viszont munka van, akkor munka van, nincs Facebook, Skype, MSN, email olvasgatás, "rákészüléses időhúzás" munka előtt,
- gyerekek mellett célszerű heti tervet készíteni, mert a napi tarthatatlan (nem alszanak, betegek lesznek, dilisek pont aznap)
- amikor még kicsik voltak és mind a ketten itthon voltak, mindig alvásidőben dolgoztam, ha nem aludtak, akkor aludtak máskor, és kihasználtam az üresjáratokat is, pl. amikor éppen 10 percig csönd volt, akkor gyorsan dolgoztam egy kicsit,
- szét kell választani az incifinci adminisztratív feladatokat (levelek megválaszolgatása stb.) és a komoly, odafigyelést igénylő feladatokat, a kettő nem megy együtt: vagy kreatív vagy, vagy hatékony, az incifinci feladatokat bármikor meg lehet csinálni, amikor viszont több időd van egyben, akkor az aktuális NAGY feladattal kell foglalkozni."

Bizony van még mit fejlődnöm ezen a területen: leginkább az önszervezésben és a napok megtervezésében. 

Ezt a témát még sokáig lehetne elemezgetni. Tudnánk mit mesélni. :-) Mindenesetre a kitűzött cél megvan, a hogyan is megvan, és a megvalósítás útján járok. Nem sikerül mindig minden tökéletesen, de keményen dolgozok azért, hogy a saját jó példám mellett, másokat is hozzá tudjak segíteni ahhoz, hogy megtalálják az egyensúlyt az életükben. Hajrá! :-)